My blog

Loopbaancoaching

Heb je het gevoel vast te lopen in je werk? Ben je op zoek naar meer uitdaging op bij huidige baan? Wellicht ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een eventuele carrièreswitch en / of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Mocht hiervan sprake zijn, dan kan loopbaancoaching jou in de juiste richting sturen.

Loopbanen voor professionals van nu bestaan uit een groot aantal keuzes en mogelijkheden. Op hetzelfde moment heeft elke keuze consequenties voor het vervolg. Hoe moet je kiezen? Terwijl je wellicht de neiging hebt om je te richten op de vele mogelijkheden en belemmeringen op de banenmarkt, ben jijzelf het belangrijkste kompas! Onderzoek naar wie je bent, wat je nodig hebt in werk, wat je inspireert en wat jou ‘zin’ in werk geeft maakt helder welk pad je moet gaan opzoeken of creëren. Dat vraag onderzoek, soms ook van belemmerende krachten in jezelf, en in de spiegel kijken.

 

Welke vragen kun je hebben?

Met een loopbaancoach ga je samen op zoek naar antwoord op vragen die spelen.  Je kunt onder andere voor de volgende vragen terecht bij een loopbaancoach:

 • Past dit werk wel bij mij? Of doe ik liever iets anders?
 • Waar liggen mijn kwaliteiten? Waar kan ik uiteindelijk  sterker in worden?
 • Ben ik wel geschikt voor het ondernemerschap?
 • Hoe kan ik beter omgaan met stress?
 • Hoe om te gaan met hoge werkdruk?
 • Wat kan ik doen aan mijn arbeidsconflict?
 • Hoe voel ik me minder onzeker in mijn baan?
 • Hoe blijf ik bij met alle nieuwe ontwikkelingen?
 • Wanneer doe je loopbaancoaching?

Je kunt om diverse redenen een loopbaancoach nodig hebben. Wellicht heb je er zelf behoefte aan. Soms word je daartoe gedwongen door bijvoorbeeld ontslag of ziekte.

 

Redenen voor loopbaancoaching

Redenen die je kunt hebben om loopbaancoaching aan te vragen:

– Een nieuwe baan of omdat je totaal iets anders wilt doen
– Meer plezier in je huidige baan
– Persoonlijke groei

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach, soms ook wel carrière coach genoemd, helpt jou belangrijke stappen te maken in of buiten je werk. Samen ga je ontdekken er allemaal aan mogelijkheden zijn in je eigen loopbaan en welke baan bij je past. Een coach je helpen bij het uitstippelen van je carrièrepad, vacatures zoeken die goed daarbij aansluiten en solliciteren. Een loopbaancoach helpt bij zowel je persoonlijke  als je professionele ontwikkeling:

Persoonlijke ontwikkeling

 • Je vergroot je eigen zelfkennis
 • Je leert je sterke en zwakke kanten kennen
 • Je krijgt inzicht in je talenten en drijfveren
 • Je leert wat jou energie geeft en wat juist energie kost
 • Professionele ontwikkeling
 • Je krijgt inzicht in je gewenste loopbaanrichting
 • Je ontwikkelt specifieke competenties
 • Je leert hoe je je sterke en zwakke kanten beter kunt inzetten

 

 

Hoe vind je een goede loopbaancoach?

Er zijn veel loopbaancoaches te vinden in Nederland. Maar hoe vind je er een die past bij wat jij wilt en behoefte aan hebt? En waar je het bovendien ook nog goed mee kan vinden? Het helpt om vooraf na te denken over wat jouw wensen zijn.

 

Kies een betrouwbare coach

Het beroep coach is niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Om een betrouwbare coach te vinden, kun je eerst kijken of iemand een keurmerk heeft. Dit garandeert dat hij/zij qua opleiding, bijscholing en ervaring voldoet aan de eisen van een beroepsvereniging, zoals Noloc.

Maar er zijn behoorlijk wat keurmerken. Hoe weet je wat goed is? Lees hoe je een betrouwbare coach vindt.

Kies een loopbaancoach waarmee het klikt

Met een loopbaancoach bespreek je persoonlijke dingen. Het is dus belangrijk dat je iemand vindt waar je een goede klik mee hebt. Het is zonde van je tijd en geld als je er halverwege achter komt dat je je niet helemaal prettig bij iemand voelt. Wees dus kritisch voordat je een coach uitzoekt. En vertrouw op je gevoel.

Wat zijn de kosten van een loopbaancoach?

Hierbij maken we een verschil tussen een beginnende en ervaren loopbaancoach. Gemiddeld genomen kost een loopbaancoach €80 per uur. Dan hebben we het echter over een beginnende loopbaancoach. Aan de andere kant van het spectrum zit de ervaren coach. Deze kan een uurtarief van €100 tot €200 hanteren.

Ook goed om in dit kader te weten is dat een gemiddeld traject meestal 6 tot 8 sessies bedraagt.

Ben je onlangs met het traject gestart, maar zie je het bij nader inzien toch niet zitten? Dan is een eerste (gratis) kennismakingsgesprek gelijk ook je laatste.

Welke coach past bij jou?

Jouw wens staat hierbij centraal. Het is raadzaam om je loopbaanvraag onder de loep te nemen. Ben je bijvoorbeeld een starter, herintreder, particulier, jeugdzorg medewerker, bouwmedewerker of een leraar? Dan biedt een beginnende loopbaancoach al uitkomst.

Niveau Ervaring Huurprijs
Beginnende jobcoach
Tot 4 jaar
Gemiddeld €80

Loopbaancoach voor hoogopgeleiden

Ben je een (huis)arts, IT-specialist, manager, directeur, ervaren docent of een 50-plusser? Dan is het raadzaam om voor een ervaren loopbaancoach te kiezen, dit omdat je zelf een lange loopbaanontwikkeling hebt doorlopen en duskundig advies hierbij centraal staat.

 

Niveau Ervaring Huurprijs
Gevorderde jobcoach
> 4 jaar
Tussen de €100 en €200.

Het loopbaantraject

Om inzicht te geven in het loopbaanadvies traject hebben we een kort stappenplan samengesteld. Dit zijn normaliter de stappen die gezet worden tijdens een traject met een loopbaanadviseur.

Het kennismakingsgesprek

Het traject gaat van start met een uitgebreid intakegesprek. Gedurende dit gesprek worden de huidige situatie en de gewenste acties besproken. Aan de hand van dit gesprek schat de coach in hoeveel gesprekken er nodig te zijn om jouw traject te laten slagen. Tijdens het kennismaken leg je jouw loopbaanvraagstukken voor aan je loopbaancoach. Dan kunnen jullie samen bekijken wat de ontwikkelpunten zijn, waarin je vastloop of verder wilt komen. De loopbaanvraag wordt concreter gemaakt om doelgericht aan de slag te gaan.

Mocht je te maken hebt met meerdere problemen, dan wordt elk probleem inzichtelijk gemaakt en gekeken aan de hand van de ernst van elk probleem worden prioriteiten gesteld. Alle problemen/obstakels krijgen aandacht zolang het als een doel is geformuleerd.

De vervolggesprekken

Tijdens de volggesprekken ga je samen met de coach aan de slag met je loopbaanvraag. De gesprekken zijn erop gericht om inzicht te verkrijgen in de problematiek, het in kaart brengen van de problemen en bekijken hoe dit het beste aangepakt kan worden. Niet alleen de gesprekken staan centraal binnen het loopbaanadviestraject. Daarnaast zijn huiswerkopdrachten met persoonlijkheidsvragenlijsten en competentie- en interessetesten ook onderdeel van het traject. Dit zijn opdrachten en testen die je thuis achter de pc kunt invullen. Naar aanleiding van de huiswerkopdrachten en de één-op-één gesprekken krijgt de coach goed inzicht in wat jij kan en welke functies daarbij aansluiten. Tot slot stel je doelen op waarmee je gericht aan de slag gaat. Het aantal vervolggesprekken hangt echter af van de loopbaanvraag. Hoe complexer hoe langer het traject kan duren. Gemiddeld hebben anderen 1 tot 5 vervolggesprekken nodig.

Het eindgesprek

Zoals je zou verwachten is er na ieder vervolggesprek ruimte voor een evaluatiemoment. In het eindgesprek wordt het hele traject en de gerealiseerde doelen geëvalueerd en bekeken of ze zijn behaald. Daarnaast kan de loopbaancoach je voorzien van gerichte feedback om het resultaat optimaliseren. Uiteraard is ook ruimte om de coaching en de coach te voorzien van feedback.

Loopbaancoaches vergelijken


Vergelijk gratis loopbaancoaches
Vergelijk loopbaancoaches binnen jouw regio. Ontvang geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.

 • Geheel gratis en vrijblijvend
 • Loopbaancoaches in jouw regio
 • Vergelijk op aanbod, werkwijze en prijs